Longeviva publicație SUNETE s-a făcut mare anul trecut, odată cu aniversarea a 10 ani de activitate (sub diverse forme, tipărituri, online, cu sau fără bani, și așa mai departe). Tot anul trecut a primit aprobare și finanțare pentru implementarea unor fonduri europene, folosite pentru dezvoltarea platformei. Formal, demersul s-a denumit ”Repoziționarea revistei SUNETE pe piața periodicelor cu profil muzical”. Tradus în limba română vorbită curent: e de bine.
Investițiile au însemnat achiziționarea de echipamente foto-video, soft-uri, completarea redacției până la un total de nouă angajați (cu activitate pe grafică, DTP, generare de conținut și administrarea platformei), investiții realizate după o procedură transparentă și legală. Acum există o interfață de administrare de date, o componentă web-responsive (ceea ce va permite conținutului să fie accesat de pe PC, laptop, tabletă, smartphone, etc), dar ce consider eu cel mai important: o aplicație dezvoltată atât pentru iOS, dar și Android, de pe care utilizatorul va putea inclusiv fie redirecționat ca să achiziționeze bilete la evenimentele de muzică (fără ca acestea să fie selectate exclusiv pe baza parteneriatelor cu revista SUNETE).
Centrul de greutate al conținutului SUNETE gravitează în jurul muzicii live de calitate. Orientarea editorială nu exclude niciun gen de muzică sau interpretare, însă încurajează mai ales artiștii români cu prestări live. SUNETE va continua formatul mic distribuit gratuit în localuri, dar intenționează să readucă formatul mare pe piață, în apariții trimestriale, contra cost, care vor avea un loc special în biblioteca oricărui colecționar.
Proaspăt reorganizată, revista propune pe 1 noiembrie evenimentul ”Premiile SUNETE”, care va începe la orele 20:00 la Atelierul de Producție din București.
În urma nominalizărilor , oameni din industrie au putut vota preferații lor. Așa că numai până acum, în jur de 180 bloggeri, reprezentanți ai caselor de discuri, oameni din radio și TV, presă scrisă sau online, artiști și organizatori de evenimente au putut să își exprime voturile la cele zece categorii, unde au existat câte șapte nominalizări, gândite și adunate de echipa SUNETE. Criteriile au vizat imaginea trupei sau a performer-ului, fie ele nume deja cunoscute, verificate dacă s-au menținut pe traiectoria inițială, fie ele apariții recente, care ”sună bine”, declară organizatorii, ”și promit să continue în felul ăsta”. Pe viitor, fiecare categorie va avea câte zece nominalizați, iar consultanța pentru selectarea acestora va fi extinsă.
La evenimentul de premiere vor cânta nouă trupe: Nopame, Javra, YellLow, GOLAN, Firma, OCS, Coma, Theory of Mind, dar și AFO cu al său show de Freestyle. Între concerte vor fi decernate premiile onorifice, iar după ”ceremonie” începe after-party-ul.
SUNETE organizează evenimente-concept dedicate fiecărei nișe alternative prezente în România: ELECTROSUNETE, URBANOSUNETE, Podul peste Prut, Premiile SUNETE care urmează acum și Pariurile SUNETE, în decembrie.
DANA BERGHES, 21.10.2014