Pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta 1music.ro foloseste cookies.
Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru folosirea acestora.
INFO
Inchide
Planeta Maimuţelor: Războiul apare in cinematografe din 14 iulie!
Publicat:10/07/2017
Autor:

În urmă cu cincisprezece ani, un experiment ştiinţific eşuat a dat naştere unei specii de maimuţe inteligente… şi unui virus care a fost pe punctul de a distruge rasa umană.

Boala/răceala/virusul Simian, după cum este cunoscut/ă a adus umanitatea în pragul dispariţiei. Supravieţuitorii, printre puţinii oameni imuni la acest virus îi invidiau pe cei lăsaţi fără suflare… în timp ce maimuţele se bucurau de siguranţa şi prosperitatea pădurilor nordice din San Francisco…

Odată cu apariţia civilizaţiei lor înfloritoare, maimuţele au prosperat în absenţa prezenţei omeneşti… până când au fost descoperite de un mic grup de supravieţuitori disperaţi, străduindu-se să pună bazele unei noi colonii umane. Coloniştii şi maimuţele se străduiau să coexiste. Însă pacea şi înţelegerea au fost spulberate de Koba, o primată care nu şi-a putut stăpâni setea răzbunării faţă de cei care l-au capturat în trecut. Caesar, liderul maimuţelor a încercat să restabilească pacea. Însă nu a existat cale de întoarcere de la lupta brutală care deja începuse.

Coloniştii au început să trimită apeluri disperate după ajutor, neştiind dacă îi poate auzi cineva. Însă semnalul a fost recepţionat la 800 de mile depărtare de către Baza Comună Lewis – McChord, unde sute de soldaţi şi-au găsit refugiul după apocalipsa produsă de virus. Aceşti bărbaţi şi aceste femei reprezentau ceea ce rămăsese din Serviciile Militare Armate ale Statelor Unite ale Americii. Răspunzând apelului, o divizie de luptă bine definită, condusă de un colonel decorat al Forţelor Speciale a fost trimisă pentru a se alătura luptei. Caesar împreună cu restul maimuţelor s-au retras în pădure, însă lupta dusă de către oameni a continuat, fiind determinaţi să nimicească odată pentru totdeauna rasa maimuţelor. Vreme de doi ani, soldaţii l-au căutat pe Caesar, însă fără vreun rezultat, zvonindu-se că îşi conduce în continuare primatele dintr-o bază ascunsă în pădure.

În filmul Planeta Maimuţelor: Războiul, cel de-al treilea capitol al apreciatei trilogii blockbuster, regizorul Matt Reeves împreună cu o producţie de excepţie eliberează simianii care cunosc o evoluţie rapidă într-o lume presărată cu diviziuni şi furii dezlănţuite de lupta pentru control dintre maimuţe şi oameni; acest război îi va conduce la cruciala decizie în care învingătorul ia totul.

Fiind produs într-o manieră feerică, publicul va fi martor la momentul crucial care va determina soarta umanităţii pentru totdeauna – şi vor parcurge o incursiune în emoţionanta călătorie a lui Caesar, liderul maimuţelor, însărcinat să conducă tânăra generaţie către o nouă casă, chiar dacă această călătorie îmbracă forma unui război între propria credinţă în familie şi onoare şi sentimental dulce al răzbunării care mocneşte în adâncul sufletului său.

În esenţă, această poveste este totodată atât de natură militară, cât şi emoţională. Pe când pacea dintre specii a fost spulberată – şi o bandă de soldaţi renegaţi conduşi de un Colonel imperios plănuia un atac de tipul totul-sau-nimic – Caesar încasează o lovitură greu de suportat printr-o pierdere personală, iar o coardă sensibilă din interiorul său este atinsă. Acum el se luptă cu impulsuri nemiloase şi cu gânduri îndoielnice cu privire la capacitatea sa de a le inspira pe restul maimuţelor în căutarea libertăţii. Însă dacă maimuţele vor supravieţui conflictului care se lasă aşteptat, Caesar trebuie să preia iniţiativa.

În vremuri în care empatia şi compasiunea au fost şterse atât din lumea sa, cât şi din inima sa, Caesar este în căutarea sentimentului statornic de solidaritate şi este mânat de dorinţa sa de a-şi conduce specia către un viitor mai bun
Acţiune care îţi taie răsuflarea, idei mari şi o naraţiune cu un potenţial ridicat, acestea sunte elementele care reuşesc să propulseze seria de filme într-o sferă legendară pe măsură ce explorează valorile care făuresc o civilizaţie: Planeta Maimuţelor: Războiul. Totul prinde viaţă prin interpretarea impecabilă, complex şi intensă a lui Andy Serkis, în rolul maiestuosului Caesar şi prin efectele vizuale năucitoare marca Weta Digital. De asemenea, distribuția îi numără pe Karin Konoval în rolul sfătuitorului de nădejde al lui Caesar, Maurice, Terry Notary fiind mâna dreaptă a lui Caesar, Rocket, Judy Greer drept soția lui Caesar, Cornelia și Toby Kebbel, Koba.

Dintre noile personaje de neuitat este imposibil să nu îi menționăm pe Woody Harrelson, nominalizat de două ori la premiile Oscar®, în rolul Colonelului, soldatul fără scrupule care consider că singura modalitate prin care populația umană poate fi salvată este un război apocalyptic; pe Steve Zahn în rolul lui Bad Ape, un cimpanzeu singuratic care reușește să aducă zâmbetul pe buzele maimuțelor în perioada vremurilor grele, Amiah Miller în rolul Novei, copilul care va avea să devină puntea de legătură dintre maimuțe și oameni, Aleks Paunovic drept Winter, superba gorilă albă care suferă de anxietate, Michael Adamthwaite în rolul gorilei locotenent al lui Caesar care determină formarea unei legături cu Nova și Ty Olsson drept Rex, o gorilă renegată care lucrează pe postul de “măgar” pentru Colonel. Înfățișând mai multe maimuțe ca niciodată, de asemenea incluzând o duzină de personaje-cheie, vremurile par să se întoarcă împotriva homo sapiens, iar pentru prima dată acțiunea este surprinsă într-un peisaj aspru, înconjurat de crestele degerate ale munților într-un regat de gheață domnit de omăt – acest cadru feeric fiind surpins printr-o lentilă spectaculoasă de 65mm de ochiul maestrului cineast Michael Seresin și prelucrat cu măiestrie de către Michael Giacchino, câștigător al premiului Oscar®.

Pentru Reeves, care s-a întors la franciză pentru a o aduce la următorul nivel după producerea filmului Dawn of the Planet of the Apes, ambiția de a realiza cel de-al treilea film la scală mare a fost clară: totul a constat în urmărirea îndeaproape a verticalității și a capacității –dar și a misterului și curiozității maimuțelor, și nu doar în spectacolul grandios al războiului, ci și în teritoriile psihologice, pe când Caesar duce o luptă lăuntrică, străduindu-se să nu renunțe la cele mai umane instinct ale sale.
Mai mult ca niciodată, Reeves a realizat faptul că traiectoria maimuțelor oglindește întru totul miturile arhetipale ale umanității.

Încă de la începuturile narării, pacea cu omul a dispărut, lucru care îl aruncă pe Caesar într-un conflict emoţional, aş putea spune chiar universal”, descrie Reeves. „Caesar a fost dintotdeauna unic, pentru că o parte din el este om, iar cealaltă parte este maimuţă, şi niciodată nu a stăpânit una dintre cele două. Nădejdea a fost în el, pentru că el ar fi fost capabil să devină liantul dintre cele două specii, însă totul a devenit clar: acest lucru nu este posibil. Cea mai interesantă parte este reprezentată de dilemele spirituale ale lui Caesar care deschide noi perspective pentru a privi o luptă bine-cunoscută de către toți: războiul dintre inteligență, empatie și instinct, și felul în care aceste elemente definesc umanitatea lăuntrică. În același timp, această călătorie este una tenebroasă, desăvârșită de spiritualitatea prezentă.”

 

 

Te-ar putea interesa si...